Menu

Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Sernik kokosowy z musem czekoladowym.

alw-4
Inspiracją do zrobienia tego sernika był blog My man's kitchen, przedstawiam moją wersję. Bardzo dobre połączenie smaków. Polecam.

 

 

 Sernik kokosowy z musem czekoladowym.

 

Sernik kokosowy z musem czekoladowym.

Spód:

 

3 żółtka

1 szkl. mąki

100 g masła

0,5 szkl. cukru pudru

 

Masło posiekać z mąką, następnie szybko zagnieść ciasto. Tortownicę o wymiarach 26 cm. wysmarować masłem i wysypać mąką, ciastem wylepić spód i boki tortownicy. Piec ok. 15 minut w temp. 180º, piekarnik ustawiony na funkcję góra dół. Ostudzić. 

 

Masa serowa:

 

500 g sera z wiaderka 

400 g śmietany 18 %

4 jajka

1 budyń waniliowy

¾ szkl. cukru

¾ szkl. wiórków kokosowych

1 łyżeczka domowego cukru waniliowego

 

Wszystkie składniki wymieszać rózgą , tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na ostudzony spód. Piec w temp. 160º funkcja góra dół,  ok. 50-60 minut. Środek ma być ścięty. Sernik studzić w piekarniku do temperatury pokojowej.

 

Mus czekoladowy:

 

500 ml. śmietany 30%

200 g. gorzkiej czekolady

5 łyżek cukru pudru

2 łyżeczki żelatyny

 

200 ml. śmietany podgrzać i rozpuścić czekoladę, ostudzić do temperatury pokojowej. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ok. 50 ml. Pozostałą śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier i żelatynę. Następnie delikatnie połączyć z czekoladą. Mus wylać na zimny sernik. Wstawić do lodówki na 12 h. Smacznego.

© Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci