Menu

Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Zupa krem z pora z pulpecikami z indyka.

alw-4
Kremowa zupa z dodatkiem delikatnych pulpecików z indyka, dyni i gotowanych warzyw. Pomysł własny. Polecam.
Zupa krem z pora z pulpecikami z indyka.Składniki:

 

2 duże pory

1 litr bulionu warzywnego

200 ml. śmietany 30 %

2 duże cebule

5 niewielkich ząbków czosnku

2 duże ziemniaki

5 łyżek oliwy z oliwek

sól, pieprz, chili

 

Pulpeciki:

 

500 g mięsa mielonego z indyka

1 jajko

3 łyżki bułki tartej

3 łyżki kaszy manny

1 mała gotowana marchewka

1 mała gotowana pietruszka

1 mały ugotowany kawałek selera

3 łyżki gęstego puree z dyni

sól, pieprz, chili, zioła prowansalskie,

 

Warzywa rozgnieść widelcem,  połączyć z resztą składników. Dłonie obficie obsypywać mąką  i formować niewielkie pulpeciki.

Cebulę, pora i  czosnek pokroić, podsmażyć na oliwie do miękkości, co jakiś czas mieszając. Bulion zagotować, wrzucić ziemniaki i gotować aż zmiękną. Dodać usmażone warzywa, chwilę pogotować. Zupę zmiksować na krem, powinna być niezbyt gęsta. W razie potrzeby dodać wodę. Zupę ponownie zagotować, wrzucić pulpeciki i delikatnie wymieszać. Gotować ok. 20 minut, pod koniec dodać śmietanę i jeszcze raz zagotować. Podawać z makaronem lub grzankami. Smacznego

© Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci