Menu

Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Zupa ziemniaczana z pieczonym jabłkiem.

alw-4
Zupa w sam raz na zimowe dni, gęsta i rozgrzewająca. Inspiracja blog Bea w Kuchni. Polecam.

 

Zupa ziemniaczana z pieczonym jabłkiem. 

 

Składniki:

 

1 por - biała część

2 ząbki czosnku

4 średnie ziemniaki

3 jabłka

1 łyżka majeranku

2 listki laurowe

1300 ml wody lub mniej 

3 kulki ziela angielskiego

oliwa z oliwek

sól, pieprz

 

Pora pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać czosnek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę smażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą, wrzucić ziele angielskie i listki laurowe. Gotować do miękkości. Po ugotowaniu usunąć ziele angielskie i liście laurowe. W między czasie jabłka podzielić na ćwiartki, pozbawić gniazd nasiennych przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać majerankiem, skropić oliwą, wstawić do piekarnika na ok 20 minut, aż się rozpadną. Funkcja termoobieg 170º. Po upieczeniu jabłka obrać i miąższ wrzucić do garnka, zagotować. Zupę zmiksować. W oryginale dodatkiem były chipsy boczku. U mnie czosnkowe grzanki. Smacznego.

© Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci