Menu

Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Ciasto Pina Colada

alw-4

Pyszne i delikatne ciasto, a przy tym pięknie prezentuje się na stole. Inspiracja tu, z moimi zmianami. Polecam

 

 

 Obraz_1091

Biszkopt:

 

4 jajka

120 g mąki pszennej tortowej

100 g cukru

2 łyżki oleju

1 łyżka mleka

2 łyżeczki soku z cytryny

szczypta soli

 

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielić od żółtek, a następnie ubić z dodatkiem soli. Stopniowo dosypywać cukier, cały czas ubijając, dodać żółtka, olej, mleko i sok z cytryny. Mąkę przesiać i delikatnie połączyć z masą. Blaszkę o wymiarach 36x25 wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i piec w temp. 180º ok 20 minut. 

 

Beza kokosowa:

 

4 białka

3/4 szkl. cukru

100 g wiórków kokosowych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

szczypta soli

 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Ubijamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia o wymiarach 36x25. Pieczemy w temp. 170º ok. 25 minut. 

 

Masa:

 

150 g masła

1 puszka ananasa

0,5 szkl. mleka

4 płaskie łyżki cukru

3 żółtka

2 łyżki mąki ziemniaczanej

2 łyżki mąki pszennej

 

Ananasa odcedzić, pokroić na małe kawałki. Syrop z ananasa wlać do szklanki 250 ml, powinna być pełna, w razie potrzeby dopełnić wodą. Przelać do garnuszka, dodać cukier i zagotować. W między czasie żółtka i  mąki dokładnie wymieszać z mlekiem. Dodać do gotującego soku. Powstały budyń ostudzić do temperatury pokojowej. Następnie utrzeć z masłem. Masą przełożyć zimne blaty ciasta. Smacznego

 

© Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci