Menu

Bez rezerwacji!

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Chleb z kaszą jaglaną.

alw-4

Dobry chleb, łatwy w wykonaniu. Inspiracja tu. Polecam.

 

Obraz_1140 

 

Składniki:

 

500 g mąki pszennej typ 650

150 g ugotowanej kaszy jaglanej

5 łyżek siemienia lnianego

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka cukru

350 ml ciepłej wody

 12 g drożdży świeżych

 

Mąkę przesiewamy do miski robimy wgłębienie, wsypujemy drożdże, cukier i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy gładkie ciasto. Następnie umieszczamy w natłuszczonej i wysypanej mąką żytnią foremce i odstawiamy by ciasto wyrosło. Można też umieścić przykrytą foremkę z ciastem w lodówce na całą noc, a rano wyjąć na 1 godzinę przed pieczeniem. Pieczemy w temp. 190º ok. 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika chleb studzimy na kratce. Smacznego

© Bez rezerwacji!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci