Menu

Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Rogaliki drożdżowe.

alw-4

Puszyste, delikatne i pyszne. A do tego niecodzienny sposób przygotowywania ciasta. Pomysł własny. Bardzo polecam.

 20161008_204021

Składniki:

 

500 g mąki pszennej typ 450

0,5 szkl. cukru

2 jajka

80 g roztopionego masła

3 łyżki kwaśnej śmietany

0,5 szkl. ciepłego mleka

18 g świeżych drożdży

szczypta soli

 

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie wsypać cukier, dodać drożdże i ciepłe mleko. Odstawić na ok. 15 minut. W między czasie ciepłe masło wymieszać z jajkami i śmietaną. Dodać do mąki i dokładnie zagnieść ciasto. Lnianą ściereczkę wysypać mąką, przełożyć ciasto uformowane w kulę i dokładnie zawinąć. Do dużego garnka wlać zimną wodę i włożyć zawinięte ciasto. Pozostawić w wodzie do czasu aż wypłynie na powierzchnię. Następnie ciasto dzielimy na 4 część, każdą wałkujemy na kształt koła, dzielimy na 8 trójkątów. Na górnej części trójkąta układamy 0,5 łyżeczki powideł lub innego gęstego dżemu. Zwijamy na kształt rogalika. Układamy na dużej blasze, odstawiamy na ok. 30 minut przykryte suchą lnianą ściereczką. Pieczemy w temp. 170 º ok. 15 minut. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

 

© Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci