Menu

Bez rezerwacji!

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Faworki

alw-4

Ekspresowe, kruche i pyszne. Cóż można chcieć więcej. Przepis z babcinego zeszytu. Polecam

 20170221_162956

Składniki:

 

2 szkl. mąki

4 żółtka

2 łyżeczki smalcu

1 łyżka spirytusu lub octu

6 łyżek śmietany 18 %

1 łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki soli

 

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie zbijamy ciasto wałkiem na stolnicy przez ok. 10 minut. Cienko rozwałkowane ciasto tniemy na paski, a następnie składamy faworki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  Osączamy na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

 

Makaron z łososiem i zielonym groszkiem.

alw-4

Czyli ekspresowy obiad gotowy w kilka chwil. Pomysł autorski. Polecam

 

20170218_1533311 

Składniki: 4 osoby

 

150 g wędzonego na zimno łososia

200 ml śmietanki 30 %

1 mała cebula

150 g zielonego 

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

tarty parmezan do posypania

sól, pieprz, chili

 

Na rozgrzana oliwę wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy, wrzucamy czosnek i łososia. Wlewamy śmietankę i dodajemy zielony groszek. Chwile smażymy, aż sos nabierze kremowej konsystencji, a groszek będzie miękki. Makaron gotujemy al dente, łączymy z sosem i posypujemy parmezanem.

Smacznego

 

 

Smothie z jarmużem. Wersja 4.

alw-4

Pyszne i zdrowe. Kompozycja własną. Polecam 

 IMG_20170217_140916_228

Składniki 

 

1 duży banan

2 garście jarmużu 

1 pomarańcza 

0,5 cytryny 

1 garść mrożonych wiśni bez pestek 

300 ml jogurtu naturalnego 

2 łyżki siemienia lnianego

10 orzechów laskowych

2 łyżki wiórków kokosowych 

 

Wszystkie składniki zmiksować. Smacznego 

Chałka

alw-4

Tak sobie myślę, że nie ma nic lepszego na śniadanie niż chałka. Ta jest idealna, a do tego z kruszonką. Polecam 

 20170216_0855102

Składniki: duża porcja ( można zrobić z połowy składników)

 

1 kg mąki pszennej typ 450

40 g drożdży 

3 duże jajka

200 ml ciepłej wody

230 ml ciepłego mleka 

120 g cukru

50 g masła roztopionego 

30 g oleju rzepakowego 

0.5 łyżeczki soli

 

Mąkę przesiać do miski,dodać sól i dokładnie wymieszać. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, dodać cukier i ciepłe mleko. Odstawić na ok. 15 minut. Dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, na koniec oddać olej i masło. Zagniatać ciasto ok. 5 minut. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, by podwoiło objętość. Ciasto podzielić na 3 część. Zapleść tak jak robi się warkocz. Ułożyć na blaszce, posmarować mlekiem i posypać ulubionymi dodatkami np. kruszonką, sezamem, makiem. Piec w temp. 170 funkcja termoobieg ok. 30 minut. Smacznego 

Smothie z jarmużem. Odsłona trzecia.

alw-4

Idealny, pyszny, orzeźwiający i zdrowy. Przepis autorski. 

 20170215_130400

Składniki:

 

2 garście jarmużu

1 pomarańcza 

Pół cytryny 

200 ml jogurtu naturalnego

1 duży dojrzały banan

garść mrożonych wiśni bez pestek

 

Wszystkie składniki zmiksować. Smacznego 

© Bez rezerwacji!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci