Menu

Bez rezerwacji!

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Ciasto drożdżowe ze śliwkami.

alw-4

20160919_175910

Ciasto:

 

500 g mąki pszennej 

190 g wody

70 ml oleju rzepakowego

2 żółtka 

1 jajko

50 g cukru

20 g drożdży świeżych 

szczypta soli

500 g śliwek pozbawionych pestek 

 

Kruszonka :

 

70 g mąki pszennej 

50 g cukru 

50 g masła 

 

Wszystkie składniki wymieszać widelcem. 

 

Mąkę  przesiać, dodać sól i wymieszać.  Następnie  zrobić  wgłębienie, wkruszyć  drożdże, dodać cukier i ciepłą wodę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Następnie ciasto odgazować uderzając pięścią. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać kaszą manną. Wyłożyć ciasto. Na wierzchu ułożyć śliwki a ntastępnie posypać kruszonką. Piec w temp. 175 , funkcja góra dół. Smacznego

 

 

 

Zupa krem z bakłażanem.

alw-4

 

20160916_0634221

Składniki:

1 duży bakłażan 

1 duża papryka 

1 duża cebula 

2 duże pomidory lub 1 puszka 

3 ząbki czosnku 

1 marchewka 

700 ml bulionu warzywnego  

chilli, sól, pieprz czarny 

 

Cebulę kroimy w kostkę smażymy ok. 2 minut, wrzucamy czosnek. Smażymy chwilę, następnie wrzucamy pozostałe warzywa pokrojone w kostkę i przyprawy. Smażymy ok. 15 minut. Dodajemy bulion i gotujemy do miękkości. Następnie zupę miksujemy. Smacznego 

 

Ciasto marchewkowe.

alw-4

Pomysł własny, na wykorzystanie nadmiaru marchewki. Bardzo dobre wilgotne ciasto. Polecam. 


20160827_2014543

Składniki:

 

4 duże jajka

2 szkl. startej marchewki

2/3 szkl. cukru 

1 szkl. orzechów włoskich

0,5 szkl. powideł śliwkowych

2/3 szkl. oleju rzepakowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1, 5 szkl. maki pszennej

szczypta soli

1 łyżeczka cynamonu

 

Masa:

 

250 g serka mascarpone

cukier poder do smaku

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Całość zmiksować. Zimne ciasto przekroić na pół i przełożyć kremem. 

 

Wszystkie składniki suche dokładnie mieszamy w misce. Tak samo robimy ze składnikami mokrymi. Następnie całość dokładnie mieszamy rózgą. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wkładamy ciasto i pieczemy ok 50 minut. temp. 180º do tzw. suchego patyczka. Ciasto świetnie smakuje również bez kremu posypane cukrem pudrem.

Smacznego

 

Czekoladowe ciasto z burakami.

alw-4

Bardzo delikatne, wilgotne i mocno czekoladowe. Pyszne. Moja wersja.

_MG_2745

 

 

Ciasto:

 

100 g masła

100 g gorzkiej czekolady

4 duże jajka 

180 g cukru

150 g mąki

4 łyżki kakao

250 g ugotowanych buraków startych na tarce o najdrobniejszych oczkach

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka utrzeć z masłem, cały czas ucierając dodać po sztuce jajka. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać buraki, czekoladę i suche składniki. Zmiksować tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto, piec w temp. 180º ok 50 minut. Po upieczeniu chwilę odczekać i wyjąć z formy. Dowolnie udekorować.

Smacznego

Kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki. Pycha

alw-4

20160825_130405

Pyszne, inspiracja tu z moimi zmianami. Polecam szczególnie, że dzieciom bardzo smakowało. 

 

 

Składniki: 10 dość dużych kotletów

 

500 g startej ze skórką cukinii ( bez pestek)

1 cebula

2 duże ząbki czosnku

2/3 szkl. kaszy jaglanej

2 średnie marchewki

3 jajka

1 szkl. bulionu warzywnego 

4 łyżki bułki tartej 

2 łyżki kaszy manny

1 łyżka koperku

1 łyżka natki pietruszki

sól, pieprz, kurkuma

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

 

Sos musztardowy:

 

4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

2 łyżeczki majonezu

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

 

Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do kaszy wymieszanej z bulionem i gotować ok. 15 minut. Kasza powinna być miękka. Następnie zostawić do ostygnięcia. Cukinię, cebule i czosnek zetrzeć na tarce. Powstały nadmiar soku należy odcisnąć. Wymieszać z kaszą, 2 jajkami i pozostałymi składnikami. Jedno jajko roztrzepać, formować kotlety, moczyć w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle. Swoje kotlety podałam z ogórkami i sosem musztardowym.

Smacznego

 

 

 

 

 

© Bez rezerwacji!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci