Menu

Bez rezerwacji!

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Tort czekoladowo - gruszkowy.

alw-4

Wspaniały najlepszy jaki jadłam. Pomysł autorski przygotowany na specjalną okazję. Gorąco polecam.

 

_MG_5047

 

_MG_50491

Biszkopt:

 

6 dużych jajek

1 niepełna szkl. cukru

0,5 szkl mąki pszennej

2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej

3 kopiaste łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Mąkę pszenną dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, następnie przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Tortownicę 26 cm. smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną, przelewamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut, temp. 170º, funkcja góra dół. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 części.

 

Krem:

 

500 ml śmietany kremówki 30%

250 g serka mascarpone

10 czekoladowych cukierków nadziewanych o smaku rumowym

2 łyżki mleka

4 łyżki cukru pudru ( dodajemy cukier w zależności od upodobań)

 

Cukierki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy mleko i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Serek mascarpone łączymy z rozpuszczonymi cukierkami, dodajemy do śmietany i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. 

 

Poncz:

 

0,5 szkl. przegotowanej zimnej wody

sok wyciśnięty z połówki cytryny

1 łyżka cukru pudru

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

 

Frużelina gruszkowa:

 

3 duże gruszki, obrane i pokrojone w kostkę

0,5 szkl. wody

3-4 łyżki cukru ( według upodobań)

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Gruszki umieszczamy w garnku, zasypujemy cukrem i dusimy aż zmiękną, ale się nie rozpadną. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną i dodajemy do gruszek, gotujemy przez chwilę. Studzimy.

 

Na paterze układamy pierwszy blat ciasta, nasączamy, wykładamy warstwę gruszek, przykrywamy drugim blatem, nasączamy, smarujemy połową kremu, przykrywamy ostatnim blatem ciasta, nasączamy i wykładamy krem, smarując również boki.

Smacznego

 

 

 

 

Łatwy ekspresowy i lekki torcik.

alw-4

Pomysł własny na przepyszny torcik, aromatyczny za sprawą lemon curd i ekspresowy w wykonaniu. Polecam. 

 

IMG_5152 

 

Biszkopt:

 

5 jajek

2/3 szkl. cukru

2/3 szkl. mąki pszennej tortowej

1 budyń waniliowy

szczypta soli 

 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypujemy cukier cały czas ubijając, następnie dodajemy żółtka i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy wymieszaną mąkę z budyniem, całość delikatnie mieszamy. Przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 26 cm. Pieczemy ok. 30 minut, funkcja góra dół, temp. 180º

 

Lemon curd: moja wersja

 

5 żółtek

sok wyciśnięty z 3 dużych cytryn

skórka starta z 3 cytryn

180 g cukru

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka oleju

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy rózgą. Delikatnie podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Masa powinna być gęsta.  Czynność ta trwa ok. 20 minut. Po ugotowaniu dodajemy olej i dość energicznie mieszamy. Studzimy.

 

Poncz:

 

0,5 szkl. przegotowanej wody

1 łyżka cukru pudru

sok wyciśnięty z połowy cytryny

 

 Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

 

Masa: 

 

400 ml śmietany kremówki 30%

cukier puder

 

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier do smaku, w zależności od preferencji. Krótko miksujemy. 

Zimny biszkopt kroimy na pół, nasączamy ponczem, smarujemy lemon curd i wykładamy połowę bitej śmietany, przykrywamy nasączonym drugim blatem biszkoptowym, smarujemy lemon curd i bitą śmietaną. Schładzamy w lodówce. Smacznego

Pulpety w sosie dyniowym.

alw-4

Pyszny pomysł na delikatne pulpeciki z indyka w pysznym sosie, czyli to co dzieci lubią najbardziej. Polecam moją wersję. 

 

_MG_4842

 

Składniki:

 

400 g mielonego mięsa z indyka

1 mała cebula drobno pokrojona

1 ząbek czosnku

1 jajko

4 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, chili,

1 łyżka zimnej wody

2 łyżki mąki pszennej do obtaczania pulpetów

 

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do momentu, aż masa będzie jednolita. Formujemy niewielkie pulpeciki i obtaczamy w mące, następnie wrzucamy do gotującego się bulionu. Gotujemy ok. 15 minut, wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię. Całość gotujemy ok. 30 minut, aż dynia się rozpadnie i utworzy się sos.

Smacznego.

 

Dodatki:

 

200 g obranej dyni

400 ml bulionu warzywnego 

0,5 łyżeczki bazylii

 

 

Racuchy z serem.

alw-4

Lubimy racuchy, ale nadziewanych jeszcze nie było. Inspiracja tu. Polecam

 20160911_103436

 

Składniki:

 

350 g mąki pszennej

125 g ciepłego mleka

2 łyżeczki cukru

30 g świeżych drożdży 

50 g rozpuszczonego masła

szczypta soli

2 jajka

 

Nadzienie:

 

250 g sera twarogowego

cukier puder do smaku

1 żółtko

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Wszystkie składniki nadzienia ucieramy na gładką masę.

 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy szczyptę soli, robimy wgłębienie, wlewamy ciepłe mleko, dodajemy pokruszone drożdże i cukier, odstawiamy na ok. 15 minut. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy gładkie ciasto. Odstawiamy by wyrosło na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 sztuk, każdą część rozpłaszczamy na środek wykładamy nadzienie i zlepiamy, odkładamy na ok. 15 minut by podrosły. Smażymy na rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.

Smacznego

 

Tort oreo z wiśniami.

alw-4

Wspaniały rozpływający się w ustach i łatwy w wykonaniu. A do tego bardzo dekoracyjny. Przygotowany na specjalną okazję. Bardzo polecam. Pomysł autorski.

_MG_4749 

 

Biszkopt:

 

6 dużych jajek

1 niepełna szkl. cukru

0,5 szkl mąki pszennej

2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej

3 kopiaste łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dosypujemy cukier, cały czas ubijając. Mąkę pszenną dokładnie mieszamy z mąką ziemniaczaną, kakao i proszkiem do pieczenia, następnie przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą jajeczną. Tortownicę 26 cm. smarujemy masłem i wysypujemy kaszą manną, przelewamy ciasto i pieczemy ok. 30 minut, temp. 170º, funkcja góra dół. Wystudzony biszkopt przecinamy na 3 części.

 

Masa:

 

500 ml śmietany kremówki 30%

500 ml jogurtu naturalnego typu greckiego

6 łyżek cukru pudru

0,5 szkl wody

7 płaskich łyżeczek żelatyny

10 ciastek oreo

 

Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy, by napęczniała. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i krótko miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej do konsystencji płynnej, dodajemy 3 łyżeczki jogurtu, dokładnie mieszamy, a następnie łączymy z jogurtem i ubitą śmietaną. Połowę masy odkładamy do dekoracji a do pozostałej masy dodajemy pokruszone ciastka. 

 

Poncz:

 

0,5 szkl. przegotowanej wody

sok z połowy cytryny do smaku

cukier puder do smaku

 

Frużelina wiśniowa:

1 słoik frużeliny wiśniowej 

 lub

250 g wydrylowanych wiśni ( mogą być mrożone)

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

50 ml wody

3 łyki cukru 

Wiśnie umieścić w garnku wsypać cukier, podgrzewać, aż się zagotują, następnie dodać rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną i chwilę pogotować. Jeżeli mamy gotową frużelinę to wystarczy ją podgrzać. 

 

Jedną część biszkoptu, nasączyć, wyłożyć jeszcze ciepłą frużelinę, przykryć drugą częścią biszkoptu, nasączyć. Odczekać, aż frużelina wystygnie, następnie wykładamy jedna część masy, nasączony biszkopt i pozostałą część masa, którą smarujemy również boki. Dekorujemy ciasteczkami oreo. Schładzamy w lodówce.

Smacznego

 

  

© Bez rezerwacji!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci