Menu

Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Knedle z białym serem. Pyszne.

alw-4

Dzisiaj obiad idealny dla dzieci. Pomysł własny. Polecam

 IMG_20190119_150959

 

Składniki:

 

1 kg ugotowanych ziemniaków

3/4 szkl. mąki pszennej

0.5 szkl. mąki ziemniaczanej

2 jajka

 

Ziemniaki po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę. Studzimy ( muszą być całkowicie zimne). Dodajemy pozostałe składniki i szybko zagniatamy ciasto. Czasami trzeba dodać więcej mąki pszennej. Ciasto nie może kleić się do rąk. Od razu formujemy knedle. Najlepiej ciasto rozwałkować w jeden wałek i kroić nożem ok. 0.5 cm kawałki. Lekko je spłaszczyć, na środek nałożyć nadzienie a następnie zlepić formując kule. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 7 minut. Knedle muszą wypłynąć na wierzch. 

 

Nadzienie:

 

600 g białego sera

1 żółtko

Cukier do smaku ok. 4 łyżki lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie

Wszystkie składniki mieszamy i nadziewamy knedle. Podajemy tak jak lubicie. U mnie jogurt grecki i galaretka z czarnej porzeczki. Coś pysznego. Smacznego

Pyszna pieczeń ze szpinakiem i kaszą kuskus.

alw-4

Dzisiaj zapraszam na pyszną pieczeń, idealną na rodzinny obiad. Łatwą w wykonaniu. Pomysł własny. Polecam

 IMG_20190106_132623

IMG_20190106_134618

 

Składniki: duża porcja ( można zrobić pół porcji)

 

1 kg mięsa mielonego z łopatki

1 duża cebula

1 jajko

5 łyżek bułki tartej

Sól, pieprz, 

1 łyżka majeranku

 100 g ugotowanej kaszy kuskus

 

Cebulę drobno pokroić. Wszystkie składniki dobrze wymieszać na gładką masę. Na papierze do pieczenia rozłożyć masę na kształt prostokąta. 

 

Farsz:

 

450 g mrożonego szpinaku w liściach

150 g sera feta

1 cebula

100 g ugotowanej kaszy kuskus

0.5 łyżeczki bazylii

0.5 łyżeczki kurkumy

2 łyżki oleju rzepakowego

Sól, pieprz, szczypta cukru

 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać szpinak i smażyć aż odparuje cała woda. Następnie dodać pokrojony ser feta, kaszę i przyprawy. Doprawić do smaku. Lekko przestudzić. Następnie wyłożyć na mięso i zwinąć jak roladę. Umieści w naczyniu żaroodpornym, rozwinąć papier. Piec ok. 45 minut temp. 180° termoobieg. Kroić lekko przestudzone.

Smacznego

Racuchy z jabłkami.

alw-4

Pyszne racuchy z aromatycznymi jabłkami. Każdy ma swój przepis, poniżej prezentuję mój. Polecam

 IMG_20180821_202433

Składniki:

 

3 szkl. mąki pszennej typ 650

1.5 szkl. ciepłego mleka

1 szkl. jogurtu naturalnego

 3 jajka

3 łyżki cukru

1 łyżka cukru waniliowego

20 g drożdży

4 jabłka

Makę przesiać do miski, zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać  cukier i wlać mleko. Pozostawić na ok. 15 minut. Dodać resztę cukru, jogurt i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać pokrojone na cienkie plasterki jablka. Lekko wymieszać i pozostawić na ok. pół godziny by ciasto podrosło. Powinno podwoić swoją objętość. Racuchy smażyć na małej ilości oleju i dobrze rozgrzanej patelni. Po usmażeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

 

Kruche ciasto ze śliwkami

alw-4

Kiedy sezon na śliwki w pełni nie może zabraknąć tego ciasta. Bardzo kruche i aromatyczne. Pomysł własny. Polecam

 IMG_20180813_171209

IMG_20180813_171420

Składniki:

 

3 szkl. mąki typ 405

2/3 szkl. cukru pudru

4 żółtka

200 g masła

1 łyżka smalcu ( opcjonalnie)

1 cukier waniliowy

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki śmietany

 

Wszystkie składnik szybko zagnieść. Ciasto umieścić na 1 godzinę w lodówce. Następnie podzielić na dwie czesci. Jedną część rozwałkować  na wielkość blaszki 25/36 i wyłożyć nią dno. Blaszka powinna być wyłożona papierem do pieczenia. 2 kg śliwek pozbawić pestek. Wymieszać z 1 łyżką budyniu waniliowego i 3 łyżkami cukru trzcinowego. Tak przygotowane śliwki wyłożyć na ciasto, a następnie przykryć pozostałym. Można rozwałkować, zetrzeć na tarce lub tak jak u mnie potrwać. Piec ok. 50 minut, funkcja termoobieg 170 °. Smacznego

Kabaczek nadziewany.

alw-4

Pyszny obiad, idealny na letnie dni. Pomysł własny. Polecam

 IMG_20180805_152325

Składniki:

 

2 duże kabaczki

1 szkl. ryżu

1 duża cebula

500g mięsa mielonego

2  jajka

sól, pieprz, cukier, olej rzepakowy, olej z .chilli

Natka pietruszki

 

Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy 2 szkl. zimnej wody, dodajemy łyżeczkę soli. Gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie całą wodę. Odstawiamy by ostygł. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na 2 łyżkach oleju rzepakowego. Dodajemy do ryżu razem z mięsem i jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Kabaczki obieramy ze skóry i wydrążamy środek. Dość obficie solimy i zostawiamy na ok  30 minut. Następnie płuczemy pod bieżącą wodą. Osuszamy i nadziewamy ryżem. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wylewamy 0,5 l wody wymieszanej z 1 łyżeczką soli i 2 łyżkami octu jabłkowego. Pieczemy ok. 1 h funkcja termoobieg 170°. 

Sos pomidorowy:

 

1 l passaty pomidorowej

1 łyżeczka soli

0.5 łyżeczki cukru

kilka kropel oleju z chilli

2 łyżki śmietany 18%

 

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i gotujemy ok. 5 minut. Ewentualnie doprawiamy. Na koniec dodajemy 2 łyżki śmietany, energicznie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Po upieczeniu kabaczka kroimy na plastry, polewamy sosem i posypujemy pietruszką. Smacznego

© Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci