Menu

Bez rezerwacji!

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Ciasto drożdżowe makowo - orzechowe.

alw-4

Świetne połączenie smaków. Delikatne ciasto drożdżowe i pyszne nadzienie. Idealne na święta. Pomysł własny. 

 IMG_20171119_0935202

 

Ciasto:

 

600 g mąki pszennej

1 jajko

60 g cukru

0.5 szkl. maślanki

0.5 szkl mleka

 0.5 szkl. oleju rzepakowego

25 g drożdży świeżych

szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, wsypać sól, cukier i pokruszone drożdże, następnie dodać ciepłe mleko. Odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrastania przykryte ściereczką na 1 h. 

 

Nadzienie makowe:

 

150 g mielonego maku

90 g cukru

250 ml mleka

30 g kaszy manny

 Mleko z cukrem zagotować, wsypać mak. Dodać kasze manną i jeszcze raz zagotować. Odstawić aby masa zastygła. 

 

Nadzienie orzechowe:

 

150 g zmielonych orzechów włoskich

70 g cukru

60 ml mleka

 

Mleko zagotować z cukrem, wsypać orzechy i jeszcze chwilę gotować stale mieszając. Masę wystudzić.  

Ciasto rozwałkować na prostokąt, 1/3 posmarować masą orzechową, a resztę makową. Zwinąć w rulon. Umieścić w blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem i wysypanej mąką, pozostawić na 30 minut by urosło. Piec 40 minut, 170 funkcja termoobieg.

Smacznego

Pleśniak

alw-4

Przepis z babcinego zeszytu. Ciasto bardzo proste i świetne w smaku. Poleca

IMG_20171108_200411 

Składniki:

500 g mąki pszennej
150 g masła
5 żółtek
200 g cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
3 łyżki śmietany 18%

1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli

Wszystkie składniki, poza kakao zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części, do jednej dodać kakao i zagnieść.Włożyć do zamrażalnika na 30 minut. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić 1 częścią ciasta, następnie wyłożyć odsączone wiśnie, przykryć ciemną częścią ciasta, równomiernie rozłożyć ubita pianę z białek, a na koniec zetrzeć 3 część ciasta. Piec 40 minut w temp. 170, funkcja termoobieg. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. 

 

Dodatki:


1 l wiśni z kompotu ( bez pestek) mogą też być mrożone lub powidła śliwkowe, dżem porzeczkowy wg upodobań.

5 białek

5 łyżeczek cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Białka ubić na sztywno, dodać cukier i mąkę ziemniaczaną. Ubijać jeszcze przez chwilę.

Smacznego

 

 

Mini drożdżówki.

alw-4

Doskonałe na jesienną chandrę. Poprawa humoru gwarantowana. Pomysł własny. Polecam

 IMG_20171104_133618

 

Składniki:

 

4 szkl. mąki pszennej tortowej

400 ml śmietany 30%

100 g masła

6 łyżek cukru

40 g świeżych drożdży

1 jajko

2 żółtka

 

Nadzienie: 

 

gęsty dżem

lub

200 g sera białego

1-2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 żółtko

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

 

Drożdże utrzeć z cukrem i śmietaną. Połączyć z resztą składników i zagnieść gładkie ciasto. Przykryć folią i odstawić na całą noc do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na 2 części, cienko rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować nadzieniem i zwinąć w rulon. Następnie pokroić na 0,5 cm plastry, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy należy zostawic odstępy, gdyż drożdżówki jeszcze urosną. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Piec 15 - 20 minut temp. 180 funkcja termoobieg.

Smacznego.

 

 

Faworki

alw-4

Ekspresowe, kruche i pyszne. Cóż można chcieć więcej. Przepis z babcinego zeszytu. Polecam

 20170221_162956

Składniki:

 

2 szkl. mąki

4 żółtka

2 łyżeczki smalcu

1 łyżka spirytusu lub octu

6 łyżek śmietany 18 %

1 łyżeczka cukru

0,5 łyżeczki soli

 

Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy ciasto. Następnie zbijamy ciasto wałkiem na stolnicy przez ok. 10 minut. Cienko rozwałkowane ciasto tniemy na paski, a następnie składamy faworki. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.  Osączamy na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego

 

Makaron z łososiem i zielonym groszkiem.

alw-4

Czyli ekspresowy obiad gotowy w kilka chwil. Pomysł autorski. Polecam

 

20170218_1533311 

Składniki: 4 osoby

 

150 g wędzonego na zimno łososia

200 ml śmietanki 30 %

1 mała cebula

150 g zielonego 

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki oliwy z oliwek

tarty parmezan do posypania

sól, pieprz, chili

 

Na rozgrzana oliwę wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, chwilę smażymy, wrzucamy czosnek i łososia. Wlewamy śmietankę i dodajemy zielony groszek. Chwile smażymy, aż sos nabierze kremowej konsystencji, a groszek będzie miękki. Makaron gotujemy al dente, łączymy z sosem i posypujemy parmezanem.

Smacznego

 

 

© Bez rezerwacji!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci