Menu

Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Chaczapuri

alw-4

Bardzo lubię kuchnię gruzińską. Chaczapuri serowe w moim wykonaniu. Polecam

 

IMG_20180310_193719

Składniki: 4 średnie

 

1 kg mąki pszennej

1 jogurt naturalny (400 g)

300 ml ciepłej wody

20 g świeżych drożdży

0.5 łyżeczki soli

0.5 łyżeczki cukru

3 łyżki oleju rzepakowego

 

Nadzienie:

 

200 g białego sera

100 g białego sera wędzonego

100 g tartego sera gouda

Sól, pieprz

 

Wszystkie składniki nadzienia wymieszać.

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać cukier i odrobinę mąki. Odstawić na ok. 10 minut. Następnie połączyć z resztą składników i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na ok. 1 h by wyrosło. Ciasto podzielić na 4 części. Każdy placek rozwałkować, na środku wyłożyć nadzienie. Skleić i jeszcze raz rozwałkować. Wyłożyć na blachę. Piec w temperaturze 200º funkcja góra dół ok. 15 minut. 

 

Koktajl burak grejpfrut.

alw-4

Zdrowy, prosty i pyszny. Polecam

 

IMG_20180426_201047

Składniki:

 

Sok wyciśnięty z 1 dużego czerwonego buraka

sok wyciśnięty z 1 dużego grejpfruta

3 kostki lodu

 

Wszystkie składniki wymieszać.

Smacznego

Bulki mleczne.

alw-4

 Bułeczki mleczne są bardzo popularnym gotowym wypiekiem. Pokusiłam się przeglądając różne przepisy o zrobienie własnych. Efekt, miękkie, delikatne bułeczki, które mi smakowały. Polecam. 

 
IMG_20180217_115517

 

Składniki:

 

500 g mąki przennej

35 g rozpuszczonego masła

80 g cukru

15 g swieżych drożdży

325 ml mleka

2 jajka 

1 łyżka cukru waniliowego

0.5 łyżeczki soli

 

Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie dodać drożdże, cukier i ciepłe mleko. Odczekać ok. 15 minut. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Następnie formować małe bułeczki, ok. 12 szt i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając odstępy. Odstawić na ok. 30 minut by podrosły. Bułeczki pieczemy 25 minut funkcja termoobieg temp. 170 stopni. 

Smacznego

Sernik kokosowy

alw-4

Kremowy, delikatny a do tego z kokosową bezą. Pomysł - stary zeszyt z przepisami. Idealny na nadchodzące święta. Polecam

IMG_20180319_094937

Ciasto:

 

300 g mąki pszennej

50 g masła

2 jajka 

120 g cukru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 

 

Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Owinąć folią i włożyć na ok. 1 h do lodówki. Blaszkę o wymiarach 36/25 wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć rozwałkowane ciasto. 

 

Masa serowa

 

1 kg mielonego sera ( może być z wiaderka)

6 żółtek

2 budynie waniliowe ( każdy na pół litra mleka)

5 łyżek roztopionego masła

250 g cukru

1.5 szkl mleka

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać tylko do połączenia składników. Masa bedzie dość rzadka. Na przygotowane ciasto delikatnie wylać masę serową a następnie bezę. Piec w temp. 170º ok. 1 godziny. Jeżeli beza zacznie się zbyt mocno rumienić należy przykryć ją papierem do pieczenia. 

 

Kokosowa beza:

 

6 białek

120 g cukru

100 g wiórków kokosowych

szczypta soli

 

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając stopniowo dodawać cukier, na końcu dodać wiórki kokosowe i bardzo delikatnie wymieszać. 

Smacznego

 

Wegańskie lub nie jak kto woli. Pierogi z zieloną soczewicą. Najlepsze.

alw-4
Najlepsze. Przepis autorski. Polecam
 IMG_20180320_150436

Ciasto:

400 g mąki pszennej

100 g mąki pszennej razowej

250 ml gorącej wody

3 żółtka ( w wersji wegańskiej możemy pominąć)

2 łyżki oleju rzepakowego

0.5 łyżeczki soli

 

Farsz:
 
200 g soczewicy zielonej
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g ugotowanych ziemniaków
0.5 łyżeczki kuminu
Szczypta cukru
Sól pieprz chilli 
 
 Soczewicę płuczemy, a następnie gotujemy aż będzie lekko rozgotowana, a woda całkowicie odparuje. Do tak przygotowanej soczewicy dodajemy wcześniej ugotowane i przeciśnięte przez praskę ziemniaki, koncentrat pomidorowy i przyprawy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę a następnie szklimy na oleju aż zmięknie. Dodajemy do soczewicy i doprawiamy do smaku. Pierogi wrzucamy do osolonej gotującej wody i gotujemy ok. 5 minut, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy polane stopionym masłem lub oliwą i posypane prażoną bułką tarta. 
Smacznego

© Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci