Menu

Bez rezerwacji!

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Czekoladowe ciasto z burakami.

alw-4

Bardzo delikatne, wilgotne i mocno czekoladowe. Pyszne. Moja wersja.

_MG_2745

 

 

Ciasto:

 

100 g masła

100 g gorzkiej czekolady

4 duże jajka 

180 g cukru

150 g mąki

4 łyżki kakao

250 g ugotowanych buraków startych na tarce o najdrobniejszych oczkach

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 płaska łyżeczka sody

 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Jajka utrzeć z masłem, cały czas ucierając dodać po sztuce jajka. Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać. Do masy jajecznej dodać buraki, czekoladę i suche składniki. Zmiksować tylko do połączenia składników. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać mąką. Wyłożyć ciasto, piec w temp. 180º ok 50 minut. Po upieczeniu chwilę odczekać i wyjąć z formy. Dowolnie udekorować.

Smacznego

Kotlety z kaszy jaglanej, cukinii i marchewki. Pycha

alw-4

20160825_130405

Pyszne, inspiracja tu z moimi zmianami. Polecam szczególnie, że dzieciom bardzo smakowało. 

 

 

Składniki: 10 dość dużych kotletów

 

500 g startej ze skórką cukinii ( bez pestek)

1 cebula

2 duże ząbki czosnku

2/3 szkl. kaszy jaglanej

2 średnie marchewki

3 jajka

1 szkl. bulionu warzywnego 

4 łyżki bułki tartej 

2 łyżki kaszy manny

1 łyżka koperku

1 łyżka natki pietruszki

sól, pieprz, kurkuma

olej do smażenia

bułka tarta do panierowania

 

Sos musztardowy:

 

4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

2 łyżeczki majonezu

1 łyżeczka musztardy

sól, pieprz 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

 

Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać do kaszy wymieszanej z bulionem i gotować ok. 15 minut. Kasza powinna być miękka. Następnie zostawić do ostygnięcia. Cukinię, cebule i czosnek zetrzeć na tarce. Powstały nadmiar soku należy odcisnąć. Wymieszać z kaszą, 2 jajkami i pozostałymi składnikami. Jedno jajko roztrzepać, formować kotlety, moczyć w jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju lub maśle. Swoje kotlety podałam z ogórkami i sosem musztardowym.

Smacznego

 

 

 

 

 

Pierogi z truskawkami.

alw-4

Któż ich nie lubi. Polecam.

 

 Obraz_1160

Ciasto:

 

375 g mąki pszennej

3/4 szkl. gorącej wody

1 łyżka oleju

0,5 łyżeczki soli

 

Nadzienie:

 

500 g truskawek

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Umyte i osuszone truskawki kroimy na ćwiartki, posypujemy cukrem, mieszamy. 

 

 

Wszystkie składniki ciasta umieszczamy w misie, widelcem mieszamy do momentu, aż temperatura masy pozwoli zagniatać ręcznie. Ciasto ma być gładkie i sprężyste. Ciasto cienko wałkujemy, wykrawamy kółka i nadziewamy truskawkami. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Podajemy z jogurtem.

Smacznego

Pierogi z botwinką, serem ricotta i masłem szałwiowym.

alw-4

Jak dla mnie ideał. Inspiracja tu z moimi zmianami. Polecam. 

 

 Obraz_1159

 

Ciasto:

 

375 g mąki pszennej

3/4 szkl. gorącej wody

1 łyżka oleju

0,5 łyżeczki soli

 

Wszystkie składniki umieścić w misie, widelcem mieszać do momentu, aż temperatura masy pozwoli zagniatać ręcznie. Ciasto ma być gładkie i sprężyste. Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać kółka i nadziewać masą. Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. Podawać z masłem szałwiowym.

 

Nadzienie:

 

1 pęczek  botwinki 

250 g sera ricotta

1 łyżka świeżego koperku

1 łyżka oleju

sól, pieprz, chili

 

Botwinkę dokładnie umyć, pokroić na małe kawałki,  a następnie podsmażyć do miękkości na łyżce oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Doprawić.

 

Masło szałwiowe:

 

50 g masła

kilka listków szałwii suszonej lub świeżej

 

Masło rozpuszczamy na wolnym ogniu wraz z szałwią. 

 

 

Naleśniki zapiekane.

alw-4

Ciekawa propozycja na śniadanie. Dzieciom bardzo smakowało. Inspiracja tu, z moimi zmianami. Polecam.

 

Obraz_1135

 

Ciasto:

 

1,5 szkl mleka 

1,5 szkl wody

2 szkl mąki pszennej

3 jajka

2 łyżki oleju

0,5 łyżki cukru

szczypta soli

 

Wszystkie składniki miksujemy. Odstawiamy na ok. 1 godzinę. Smażymy cienkie naleśniki.

 

Nadzienie:

 

400 g sera twarogowego

1 jajko

cukier puder do smaku 

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 

 

Sos:

 

0,5 szkl. mleka

0,5 szkl. jogurtu naturalnego typu greckiego

2 łyżki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

2 jajka

 

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki nadziać serem, a następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Całość zalać sosem. Zapiekać ok. 45 minut w temp. 180º, funkcja termoobieg. Podawać z owocami i cukrem pudrem.

Smacznego.

 

© Bez rezerwacji!
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci