Menu

Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.

Piekło jest tam, gdzie nic się nie gotuje i nikt nie czeka.M.De Blasi Tysiąc dni w Toskanii

Pyszne ciasto marchewkowe

alw-4

Pomysł na pyszne ciasto marchewkowe. Jest to połączenie ciasta marchewkowego i sernika gotowanego.Moja wersja. Polecam

 IMG_20190228_181250

Ciasto marchewkowe:

5 jajek

2 szklanki marchewki startej na drobnych oczkach

2 szkl. mąki pszennej

1 szkl. cukru

200 g masła

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać po sztuce jajka, a następnie resztę składników. Ciasto pieczemy ok. 50 minut w tem. 180° funkcja góra dół. Po wystudzeniu przekroić na pół.

 

Masa serowa:

1 kg sera białego ( może być z wiaderka) 

1 szkl. cukru

4 jajka 

 1 budyń śmietankowy

1 łyżeczka cukru waniliowego

100 g masła

Garść rodzynek

 

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Dokładnie mieszamy.  Podgrzewamy aż masa zgęstnieje. Jeszcze ciepłą masa przekładamy ciasto.

 

Warstwa jabłkowo-gruszkowa.

 

2 jabłka

2 gruszki

2 łyżki cukru

1 galaretka agrestowa

1 szklanka wody

1 łyżeczka cukru waniliowego

 

Jabłka i gruszki obrać i pokroić w kostkę. Następnie poddusić, dodać wodę i cukry i całość zagotować. Odstawić a po chwili dodać galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić w zimne miejsce by lekko stężała. Wyłożyć na zimne ciasto przełożone masą serową. Smacznego

 

 

Ekspresowy makaron ze szpinakiem i brokułami

alw-4

Pomysł własny na ekspresowy obiad. 

 IMG_20190315_180346

Składniki:

 

1 brokuł

0.5 szkl śmietany 30 %

1 łyżka masła

100 g mrożonego szpinaku

2 ząbki czosnku

Sól, pieprz, chili

Parmezan

 

Na patelnię wrzucić szpinak, śmietanę, masło, czosnek i przyprawy. Dodać ugotowanego brokuła. Gotowe. Makaron ugotować. Połączyć z sosem, posypać parmezanem. Smacznego

Kotlety mielone z kaszą gryczaną

alw-4

Dzisiaj pyszne, delikatne i łatwe kotlety. Pomysł własny. Polecam

 IMG_20190310_143357

Składniki:

 

500 g mięsa mielonego z indyka

100 g ugotowanej kaszy gryczanej

1 drobno pokrojona cebula

1 łyżka pikantnego keczupu

1 łyżeczka kurkumy

0.5 łyżeczki pieprzu czarnego

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka octu balsamicznego

1 bułka namoczona w wodzie

1 jajko

Sól

 

Wszystkie składniki dokładnie wyrobić, formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z 1 łyżeczką mąki pszennej i 1 łyżeczką czosnku granulowanego. Smażyć na oleju na złoty kolor.

Babka czekoladowa

alw-4

Delikatna, aromatyczna i pyszna taka właśnie jest ta babka. A przy tym łatwa w wykonaniu. Pomysł własny. Polecam. 

 IMG_20190303_174013

Składniki

 

2.5 szkl. mąki pszennej tortowej

4 jajka

3/4 szkl. oleju

1 szkl. mleka kokosowego w temperaturze pokojowej (może być zwykłe)

3/4 szkl. cukru

5 łyżek powideł śliwkowych

3 łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

1 łyżeczka cynamonu

 

Jajka ubić z cukrem, dodać partiami olej, mleko, wymieszaną mąkę z kakao, proszkiem, sodą i cynamonem oraz powidła. Przełożyć do formy. Piec w temp. 170° funkcja góra dół ok. 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu polać rozpuszczoną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Zupa krem z pęczakiem i czerwoną fasolą.

alw-4

Pyszna zupa krem z dodatkiem pęczaku i fasoli. Pysznie, zdrowo, kolorowo. 

 IMG_20190224_120600

Składniki:

 

Pół średniego selera

1 łodyga selera naciowego

1 duża cebula

2 duże marchewki

 2 łyżki oleju rzepakowego

1 l bulionu warzywnego

100 ml śmietany kremówki

1 łyżeczka kurkumy

0.5 łyżeczki tymianku

Sól, pieprz

 

Warzywa drobno kroimy. Wrzucamy do garnka na rozgrzany olej. Smażymy ok. 15 minut co jakiś czas mieszając. Zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Dodajemy przyprawy i śmietankę. Całość doprowadzamy do wrzenia. Miksujemy na gładki krem.

 

Dodatki:

 

Ugotowana kasza pęczak

Ugotowana fasola.

Zielona pietruszka

 

Zupę podajemy z dodatkiem pęczaku, fasoli i pietruszki.

Smacznego

 

© Moje miejsce. Mój czas. Moja pasja.
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci